dinsdag 14 februari 2012

Verwarring

De naam hernia diafragmatica wordt in de volksmond niet veel gebruikt. Er wordt eerder over een maagbreuk of middenrifsbreuk gesproken.

De site van de MaagLeverDarm Stichting geeft uitsluitsel..
ik citeer: "Een middenrifsbreuk geeft zelf geen klachten. Klachten ontstaan pas als de maag door de wijdere opening in het middenrif (gedeeltelijk) omhoog komt. De maag hoort normaal gesproken in de buikholte te liggen. Bij mensen met een middenrifsbreuk kan een deel van de maag omhoog komen. De overgang van de slokdarm naar de maag komt dan in de borstholte te liggen, in plaats van in de buikholte. De officiële naam hiervoor is een sliding hernia. Het gevolg daarvan kan zijn dat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag (de onderste slokdarmkringspier) minder goed sluit. Dit kan zogenaamde refluxklachten (onder andere brandend maagzuur) veroorzaken.


De termen ‘middenrifsbreuk’, ‘hernia diafragmatica en ‘sliding hernia’ hebben dus officieel een iets andere betekenis. Meestal worden de benamingen echter door elkaar gebruikt. Het komt er bij allemaal op neer dat het sluitspiertje tussen de maag en de slokdarm soms minder goed functioneert, waardoor klachten kunnen ontstaan. In de volksmond wordt de naam ‘middenrifsbreuk’ meestal gebruikt".

Zelf hoor ik toch het vaakst de term maagbreuk vallen. De mensen van de MaagLeverDarm Stichting zijn trouwens erg aardig..als je ze een mail stuurt met een vraag over bijvoorbeeld het medicijn dat je slikt krijg je een uitgebreide mail terug. Van alternatieve geneeskunst weten ze helaas niet veel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten